Menü

2021-08-29

Kerítés


Két okból vágtam bele egy úgynevezett beláthatóságot gátló kerítés építésébe. Az egyik, hogy eltakarjam az ikerház szomszédom telken lévő csúfságait és az ő belátását gátoljam a saját, privát területünkre. A másik, hogy vannak kutyáim és mivel az ikerházi szomszédom a saját területén lévő kaput rendszeresen tárva-nyitva hagyta, így a kutyáim bármikor elkószálhattak, ami viszont az én felelősségem.

Az elhatározást tett követte. Na meg persze a pénzt is elő kellett rá teremteni, mert bár olcsó dolognak tűnik, de azért ez sem olcsó mulatság.

Szóval amit le szerettem volna keríteni, az a szomszédommal határos rész, illetve a hátsó kertrész leválasztása.

A szomszéddal határos rész
A szomszéddal határos rész


A kert hátsó része
A kert hátsó része

Olyan kerítés panelt kerestem, amelyiknek a felső része lekerekített. Sikerült is találnom. Elsőre olyat kerestem, ami előre festett volt, de amit találtam az vagy ronda volt, vagy nem létezett olyan szín, ami az elképzelésemhez illett volna. Na meg persze, jelentősen magasabb volt az ára.

Panel, itt már lefestve
Panel, itt már lefestve

75 centiméteres oszloptartó leütőékeket vásároltam, de ismerve a nálunk uralkodó széljárásokat, ezeket az ékeket betonba ágyazva terveztem lerakni. Körbe néztem, mennyiért lehetne gépet kölcsönözni a betonozáshoz szükséges lyukak kifúrásához. Vagy rohadt drága volt, vagy olyan kaució összeget kértek a kölcsönzőkben, hogy mérgemben bementem a Praktikerbe és vettem 10.000,- ért egy kézi lyukfúrót.

Az eszköz
Az eszköz

Kimértem az oszloptávolságokat. Kifúrtam a lyukakat a talajba. Bevallom őszintén, az utolsó két lyuk kifúrásánál, már rendesen kidöglöttem, de elkészültem. Az oszlopokat az oszloptartókon található csavarozási pontoknak megfelelően kifúrtam, méretre vágtam és lekentem festékkel. Csavarral rögzítettem az oszlopokat az oszloptartókba, majd elkezdtem az oszlopokat készbetonnal a lyukakba rögzíteni.

Az oszlopok állítása
Az oszlopok állítása

Az oszlopok állítása
Az oszlopok állítása

Miután a beton megkötött, elkezdtem az oszlopokhoz rögzíteni a kerítés elemeket. Azokat az elemeket, ahol később már nem férek hozzá, oda előre lefestett elemeket tettem, a többi helyre még festetleneket. Készítettem egy kapuként nyitható elemet is, amelyen keresztül ki-be lehet vinni például a nyesedéket, vagy bármit behozni a kerti részre. Természetesen ez belülről zárható ajtó.

Készül a kerítés
Készül a kerítés
Készül a kerítés

Elkészült, már csak festeni kell egyes elemeket és folytatódhat a munka a kerítésen belül. Térkőből járda, gyepszegély kövek, növények ültetése lesznek a következő projektek.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése