Menü

2021-02-27

Vizesblokkok 1




Házunk két szintes, szintenként WC-vel és fürdőszobával. Az emeleti vizesblokkok elég rossz állapotban voltak, mert a vízvezetékek és a lefolyó vezetékek rosszul voltak elkészítve, és az idő is eljárt felettük. Különösen a fürdőszoba volt használhatatlan, de erről majd egy külön posztban írok. Most az emeleti WC felújításáról írok pár mondatot.
Az épület könnyűszerkezetes, tehát az alap építőanyag fa. Az ilyen épületeknél különösen fontos a megfelelő rétegrend és a megfelelő szigetelés. Ezek hiányában, hosszútávon az épület szerkezete is károsodhat. Természetesen ezek a hibák első ránézésre nagyon nehezen észrevehetőek. Igazából, ha ránézünk erre a képre - az eredeti WC képe -, akkor felvetődnek a kérdések, mi is a probléma ezzel a WC-vel?

Az eredeti toalett
Az eredeti toalett

Első ránézésre minden rendben van. Tudni kell, hogy nálunk nagyon kemény a víz, nagyon magas az ásványianyag tartalma, ami egyrészt jó, mert nem kell a boltban ásványvizet vásárolni, nagyon kellemes, jó ízű víz folyik a csapból. Azonban ez azzal is jár, hogy amennyiben nem használ az ember vízlágyító berendezést az épületgépészetben, a vízvezetékekben a csapok, szelepek tájékán komoly problémák keletkezhetnek a vízkő lerakodása miatt. A csapoknál a perlátorokat is sűrűn kell tisztítani, a króm csaptelepeken nagyon hamar vízcsepp nyomok, vízkőlerakódások jelennek meg. Nálunk kiderült, hogy az emeleten emiatt már nyomáscsökkenés van, a vízvezetékek olyan egyedi megoldásban készültek, melyekhez nem lehet pótalkatrészeket, de még csere csöveget se kapni. Ráadásul nincs az épületben sehol a vízvezetéken szakaszoló csap, amely lehetővé tenné a vizesblokkok külön-külön történő lezárását, ha véletlenül valamilyen szerelésre lenne szükség.

Az emeleti fürdőszoba bontásánál egyértelműen kiderültek azok a problémák, melyek miatt időszerűvé, szükségessé vált a vízvezeték rendszer cseréje, a lefolyó rendszer újraépítése. Így a WC bontása és újragondolása is megindult. Természetesen idő volt rá, az anyagiak azok kevésbé, de az idő nem sürgetett, mivel az alsó szinten volt használható WC és fürdőszoba is.

Lebontva
Lebontva

Rejtett WC tartályos megoldást választottam és az új vízvezetéknél, mivel a fürdőszobába a WC-n keresztül jut be a víz, szakaszoló csapot is terveztem, de azt a hely szűkössége miatt a vízvezetékek fürdőszobába belépésének pontján helyeztem el. Mivel az emeleti WC nem rendelkezik az ajtón kívül semmilyen nyílászáróval, ezért mennyezeti elszívó-szellőztetőt is beterveztem. A világítást is áthelyeztem oldalfaliról mennyezetire, így egy kis villamossági szerelést és bővítést is csinálnom kellett, hogy a szellőztető ventillátornak is meg legyen oldva az elektromos betáplálása. A falakra új, impregnált gipszkarton, szigetelés és egy kicsit lejjebb hozva az eredeti mennyezetmagasságtól, gipszkarton mennyezet készült.

Gipszkartonozásig kész
Gipszkartonozásig kész

Miután a WC tartálya és kerete, a vízvezeték és a villamossági munkálatok elkészültek és a gipszkartonozás is befejeződött, következhetett a burkolási munka. Ez már egy látványosabb munka volt, mivel nem egy nagy felület, elég hamar el is készült. Felszereltem a WC csészét, felszereltem a villanykapcsolót és tulajdonképpen elkészült, birtokba vehetővé vált a megújult WC.


Egy kis erőgyűjtést követően megkezdődhet az emeleti fürdő felújítása.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése