Menü

2012-07-15

TIMELAPSE VIDEÓ BLENDER HASZNÁLATÁVAL

Korábbi Fedora 16. Mit mivel? című írásomban említettem és mutattam is egy timelapse videót, amelyet a Blender nevű – alapvetően 3D grafikai programként ismert – alkalmazással készítettem fényképekből. Mivel kérdésként meg is jelent egy hozzászólásban a hogyan, így most leírom, képekkel is illusztrálva, az elkészítés menetét.

Senkit ne zavarjon meg az, hogy a Blender 3D grafikai program, mert igazából sokkal több annál. Tulajdonképpen 3D és animációs alkalmazás egyben. Emiatt alapvető videó vágási és szerkesztési, fogalmazhatunk úgy is, hogy filmes utómunkálatokra is felkészített szoftver. Akik komolyabban belemásztak a Blender lelkivilágába, azoktól most és itt előre is elnézést kérek, bevallom én nem értek a 3D grafikához és a Blenderrel is csak úgy akadtam össze, hogy keresnem kellett egy timelapse videók összeállítására alkalmas szoftvert. Így, még az elején szükséges megjegyeznem azt is, hogy nem csak timelapse, hanem stopmotion videók készítésére is tökéletesen megfelel a Blender, mert véleményem szerint a két videó típus között sok különbség nincs, csak az utóbbiban előre megkomponáltan az kerül a képre, amiből aztán a történet kockáról kockára összeáll. A timelapse pedig inkább csak egy eseményről, helyszínről, tárgyról meghatározott időnként készült képkockák időrendben videóvá fűzött felvétele, amelynek van egy jellegzetes képi hatása (felgyorsított idő). Na ezt jól megmondtam. Nyugodtan szóljon rám bárki, hogy ne keveredjek ennyire a málnásba! :)
Szóval ami szükséges a timelapse videó készítéséhez:
- feltelepített Blender szoftver ( Letölthető innen: http://www.blender.org/
- elkészített fényképsorozat (a példámban 285 db fotó, 5 másodpercenként fotózva állványról, majd az eredeti méretről átméretezve és 1280×720-as pixelméretben kivágva – ImageMagick konzolon használva nagyon gyorsan elvégzi ezt.)
Vágjunk bele!
A fényképeket egy Pentax K200D típusú fényképezővel készítettem, úgy, hogy állványról fotóztam a beállított területet 5 másodpercenként. A tervezett videóm méretét 1280×720 -ra terveztem, így az eredeti 3872×2592 pixel méretű képeket lekicsinyítettem úgy, hogy a szélességük 1280 pixel legyen, majd az így kapott képek aljából egységesen levágtam annyit, hogy minden kép magassága 720 pixel legyen. Ezáltal megkaptam a 720p videóhoz szükséges képkocka méretet.
A Blendert megnyitva első lépésként be kell állítani az alábbi képen pirossal jelölt területen az elkészíteni szánt videó paramétereit.

1. Resolution egyértelműen a videó mérete, vagyis 720p-s videónál 1280×720 a méret.
2. Mivel 285 db fényképből fog állni a videónk, így a képkocka tartományt 1 és 285-re állítottam (Start Frame az 1-es, End Frame a 285-ös)
3. 24 fps-re állítottam a frame rate-t, ami 24 képkockát jelent másodpercenként.
Az alap beállításokkal megvolnánk. Következő lépésként a Blender felületén át kell váltani a Videó szerkesztési nézetre, amit az alábbi képen látható legördülő menüből a “Video Editing” menüpontra klikkelve lehet elővarázsolni.

Ennek a menüpontnak a kiválasztásával ezt a szerkesztő felületet kapjuk:
Most jön a képeknek az idővonalra történő ráhelyezése. Ehhez a bal alsó részen az Add feliratra kell klikkelni, majd az itt felbukkanó menüből ki kell választani az “Images” menüpontot.


Erre tulajdonképpen a Blender feldob egy ablakot, ahol egyenként, vagy a képen is látható módon (az egér bal gombját folyamatosan lenyomva tartva az összes szükséges képet kijelölhetjük) valamennyi képet egyszerre kijelölve és a kép jobb felső sarkában található “Add Image Strip” feliratú gombra klikkelve helyezhetjük a képeket a videószerkesztő idővonalára.


A kép bal alsó harmadában látható ismét egy Start Frame – End Frame gombsor. Erről annyit kell tudni, hogy az első képet oda helyezi, ami itt látható a Start Frame gombon. Tehát, ha nem az 1-es szerepel rajta, úgy érdemes beállítani azt, illetve az End Frame értékét is. Utólag a videószerkesztő idővonalán is lehet állítani az anyagon, de szerintem a kezdeteknél is ragaszkodjunk a pontossághoz.
A képek videószerkesztő idővonalára történő helyezésével az aktuális framekockában szereplő kép megjelenik az előnézeti monitoron, a képek pedig az idővonalon láthatóak.



Ha ezzel megvagyunk, a korábbi módon, vissza kell váltanunk a Blender default felületére, amit az alábbi képen látható legördülő menüből a “Default” menüpont kiválasztásával lehet elérni.

A “Default” vagy alapértelmezett Blender felületen be kell állítanunk a kimenet helyét, a kimeneti (leendő videófájlunk) fájl nevét és természetesen azt, hogy milyen videót szeretnénk. A képen pirossal bekarikáztam a területet, ahol ezen beállításokat lehet végrehajtani.

Az Output mezőben alapértelmezetten PNG kép található, ami a 3D képek kirenderelésére alkalmas formátum. Itt egy felbukkanó menüben láthatóak azok a formátumok, amiket renderelésnél használhatunk. Mivel a mi célunk videó, így a “Movie” formátumok közül válasszunk kedvünk szerint. Én a H.264-et javaslom.

Ezt követően pedig az Encoder mezőben minden paraméterét megadhatjuk a leendő videónknak. A képen láthatóak a választási lehetőségek. Formátumra, kodekre vonatkozóan, beállítható a videó bitráta értéke, sőt a legalján még látható az audióhoz tartozó beállítások rész is (a mi esetünkben nem lesz a videóhoz hang), amiben a videóhoz adott hanganyagra vonatkozó beállítások határozhatóak meg.

Tulajdonképpen elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy már csak a renderelés van hátra. A rendereléssel hozzuk létre a fényképekből a hőn vágyott filmet. Semmi mást nem kell tenni ehhez, mint a képen pirossal bekarikázott “Animation” feliratú gombra kell klikkelni.

A gomb megnyomásával elkezdődik a videó elkészítése, közben az alábbi felületet látjuk. A renderelés idején a kép felső részén középtájékon egy állapotjelző csíkot látható a renderelés állapotáról “Sequence Render” felirattal.

Amikor ez az állapot jelző végig fut. Az általunk korábban megadott mappában, a megadott névvel megtaláljuk az elkészült videót.

Röviden ennyi a készítés menete. Próbáltam inkább képekkel mutatni a menetet, mert egy kép felér ezer szóval. Bízom benne, hogy érthető volt a leírásom. Ennek ellenére, ha valakiben kérdés merül fel, bátran dobja be ide a hozzászólásokhoz. Amennyiben tudok, válaszolok rá.
Nem lenne teljes az írás, ha a végeredmény nem lenne megtekinthető, így hát belinkelem azt, eredeti formájában, úgy, ahogyan a Blender elkészítette.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése