Menü

2011-07-25

HackLion – USB-s installer készítése röviden

Régen jelentkeztem bejegyzéssel az oldalamon, de nézzétek el nekem, egyrészt rengeteg elfoglaltságom adódott, másrészről pedig családi tragédia miatt sem voltam a honlapom közelében.
Ha meg voltam, nem volt kedvem írni.
No de ugorjunk bele a mélyvízbe!

Nemrég került kibocsátásra az Apple OS X Lion, vagyis a 10.7 -es új rendszer. Az AppStoreban megvásárolható 29,99 USD összegért. Nos akinek nincs rendes Mac vasa, az csínján vele, mert könnyedén legyalulhatod a nehezen összetákolt hacklidat, ha csak megveszed és hagyod, hogy települjön. (Nemsokára USB pendrájvon is elérhető lesz a Retail telepítő, igaz 60 USD lesz az ára). 

Tudni kell, hogy amennyiben valaki Mac-re az AppStoreból feltolja a Liont, annak a gépén lesz egy későbbi telepítésekre alkalmas lemezkép, InstallESD.dmg néven.

El is érkeztünk gyorsan a boszorkánykonyhánk receptjének hozzávalóihoz. Amit én itt leírok azt a saját gépemen kipróbáltam és működött. Természetesen nem vállalok felelősséget senki rendszerének összeomlása, egyéb károk bekövetkezte miatt. Aki nincs otthon a Terminal parancsok világában, az előbb olvasson utána ezen dolgoknak. Aztán pedig egy kis emlékezet felfrissítésnek nézze meg mindenki Gyopi videóját (Bemelegítő videó – hogy lásd nem olyan ördöngős dolgokról van szó!

Tehát ami kell a bátorságon kívül az installer elkészítéséhez:

- egy USB pendrive (én 8GB-set használtam, de neked is ezt a méretet javaslom, mivel 4,5 GB-t elfoglal a pendrájvon a kész cucc)

- InstallESD.dmg fájl (Hozzájutás AppStoreból frissített Mac-ről / Vedd meg az eredeti rendszert, nem drága! /
- A gépedhez szükséges kext csomag, smbios, ha van dsdt.aml fájl. Ehhez kapcsolódóan javaslom megtekinteni és a gépednek megfelelő Extra folder alap csomagot beszerezni az alábbi címen található témanyitóból:
InsanelyMac FIGYELEM! Lehetőleg a gépednek megfelelő Post Installation alatt szereplő alapcsomagot szedd le!
Leszedtem még innen a NullCPUPowerManagement.kext.zip csomagot.
- dsdt.aml fájlom a 10.6.8-as rendszeremből való
- szükséged lesz egy friss Chameleonra, én ezt a kettőt használtam:
Chameleon_2.0_RC5_r1211_bin.zip Ezt használjuk a pendrájvhoz és
Chameleon_2.0_RC5_r1083.pkg.zip ezt meg majd a pendrájvra kicsomagoljuk, hogy a klikkelést kedvelőknek is okozzunk egy kis örömet.

Szóval ha mindezeket a dolgokat összeszedted, no és a bátorságodat, akkor kell még egy működő OS X rendszer, mert azon fogjuk meghegeszteni az installert.

Kezdjük is! Megpróbálom pontokba, lépésenként leírni a dolgokat, a végén meg pár tapasztalatot megosztok veletek. Ügyelj arra, hogy a dőlt betűvel írt terminál utasítások itt az oldalon tördelve, több sorban jelenhetnek meg, de a valóságban ezek nincsenek sorokba tördelve!

1. A telepítőnek szánt pendrájvot a gépre kell csatlakoztatni. Mikor megjelenik a rendszerben, szépen Disk Utilityt elindítva kiválasztod és formázod – Mac OS X Extended (Journaled) alul pedig az Options gombra klikkelve MBR, azaz Master Boot Record-ot kell beállítani. Az egyszerűség kedvéért a partíciónak add a LION nevet. Ha készen vagy a partícionálással. jön a következő lépés.

2. Az asztalon látható lesz a frissen LION névre elkeresztelt pendrájv partíció. Jobb klikk a LION meghajtóra és kérj egy Get Info-t róla. A Get Info ablak alján ellenőrizd, hogy az “Ignore ownership on this volume” ne legyen bepipálva. Amennyiben be van pipálva, kapcsoljad ki.

3. Ezt követően Terminál ablakot kell nyitni és az alábbi paranccsal felmountolni az InstallESD.dmg-t. (Minden szükséges fájlt, egy helyre pakoltam, a Moon nevű meghajtómra, értelem szerűen majd a saját helyes elérési útjaidat használd!)

hdiutil attach /Volumes/Moon/InstallESD.dmg -owners on -noverify

4. Most a felcsatolt lemezképben található BaseSystem.dmg -t is felcsatoljuk:

hdiutil attach /Volumes/Mac\ OS\ X\ Install\ ESD/BaseSystem.dmg -owners on -noverify

5. Most ezt a BaseSystem.dmg tartalmát a pendrájvunkra másoljuk kulturáltan, okosan:

sudo ditto -rsrc /Volumes/Mac\ OS\ X\ Base\ System/ /Volumes/LION

Ez egy darabig eltart, amíg nem kapod vissza a promptot, addig folyamatban van a másolás. Ha látni szeretnéd, hogy folyamatban van e a másolás, a LION pendrive meghajtóra az asztalon jobb egér klikk, Get Info és a lemez méretadatinál szép lassan látni fogod a helyfoglalás növekedését. A másolás befejeztekor visszakapod a terminálban a promptot és lépünk a következő pontra.

6.

cd /Volumes/LION/System/Installation

paranccsal a pendrájvunk eddig kész területén belépünk a fenti mappába.

ls -l

segítségével körbenézhetsz. Van itt egy Packages link, ami jelenleg nekünk nem kell, mert ide fogunk létrehozni egy Packages mappát. Most tehát töröljük a linket

sudo rm -rf /Volumes/LION/System/Installation/Packages

utasítással. 

FIGYELEM!!! Pontos elérési utat adj meg, nehogy legyaluld a rendszeredet!


A törlést követően pedig

sudo mkdir /Volumes/LION/System/Installation/Packages

utasítással létrehozod a Packages mappát.

7. Másolunk a korábban felcsatolt InstallESD.dmg -ből a pendrájvunkra:

sudo cp -Rp /Volumes/Mac\ OS\ X\ Install\ ESD/Packages/* /Volumes/LION/System/Installation/Packages

Ezzel az előbb létrehozott Packages mappába másoljuk a Lion installáláshoz szükséges alkalmazások és egyebek csomagjait. Ha készen vagy a másolással, jöhet a következő lépés.

8. Létrehozzuk a pendrájvon a gépünknek és a hacklinak szükséges Extra mappát, amelynek a tartalmát a Chameleon segít majd hasznossá tenni. Tehát

sudo mkdir /Volumes/LION/Extra

majd az Extra mappán belül létrehozunk egy Extensions almappát a

sudo mkdir /Volumes/LION/Extra/Extensions

utasítás kiadásával.

9. Az így létrehozott Extensions mappába bemásoljuk a gépünkhöz összevadászott kexteket

sudo cp -Rp /Volumes/Moon/Extra/Extensions/*.kext /Volumes/Lion/Extra/Extensions

utasítással.

10. Átlépünk a szükséges elemeink gyűjtőhelyére

cd /Volumes/Moon/Extra/

és onnan a pendrájvunk Extra mappájába másoljuk a com.boot.Apple.plist, az smbios.plist és ha van (miért ne lenne) dsdt.aml fájlunkat az alábbi utasítással

sudo cp com.boot.Apple.plist dsdt.aml smbios.plist /Volumes/LION/Extra

Most elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy majdnem minden a pendrájvon van. De hogy el ne felejtsük, ezért gyorsan az Extra folderen belüli fájlok, mappák tulajdonosait és fájljogosultságokat beállítjuk.

11.

sudo chown -R root:wheel /Volumes/LION/Extra/*

Ezzel a tulajdonosi kör letudva.

sudo chmod -R 755 /Volumes/LION/Extra/*

Ezzel pedig a fájl jogosultságok is belőve.

12. FONTOS!!! Csak, hogy el ne felejtsd! Másolás következik, amit ha kifelejtesz, nem fog semmi sem működni!

sudo cp /Volumes/Mac\ OS\ X\ Install\ ESD/Packages/mach_kernel /Volumes/LION

13. Most szépen fogjuk és a korábban letöltött és kicsomagolt Chameleon_2.0_RC5_r1083.pkg.zip-ből lett Chameleon_2.0_RC5_r1083.pkg install csomagot is bemásoljuk a pendrájvunkra, az Extra folderbe

sudo cp /Volumes/Moon/Chameleon_2.0_RC5_r1083.pkg /Volumes/LION/Extra

utasítással. Ez a csomag majd arra lesz jó, hogy a Lion telepítés 2. részében a merevlemezre klikkelésekkel telepítsük a Chameleon bootloadert (csak hogy örüljenek azok is, akik utálják a Terminált :D )

Ha ezzel is készen vagy, akkor most a pendrájvot tesszük bootolhatóvá egy kicsit brutálisabbnak tűnő módszerrel és természetesen ide is kamcsit telepítünk.

14. A korábban letöltött Chameleon_2.0_RC5_r1211_bin.zip csomagot valahova bontsd ki. Az így létrejött Chameleon-2.0-RC5-r1211-bin mappából alapvetően az i386 almappát fogjuk használni, de mielőtt ennek nekiugranánk, már nincsen szükség a felcsatolt BaseSystem.dmg-re, amit /Volumes/Mac OS X Base System néven látsz a rendszerben és az InstallESD.dmg-re sem, amit pedig /Volumes/Mac OS X Install néven láthatsz. Ezt a két lemezképet csatold le. Majd ezt követően meg kell nézni, hogy milyen lemezszámon látszik a telepítő pendrájv a rendszerben. Add ki az alábbi parancsot terminálban:

diskutil list

Kapni fogsz egy ilyesmit:



Ezen látszik, hogy a pendrájv a disk1 és a LION partíció a disk1s1 (Természetesen neked a merevlemezek számától függően más lesz ez a két azonosító, de meg fogod találni, ügyes vagy. Csak arra figyelj, hogy azokkal az azonosítókkal kell dolgoznod!

Tehát:

sudo fdisk -f /Volumes/Moon/Chameleon-2.0-RC5-r1211-bin/i386/boot0 -u -y /dev/rdisk1

aztán:

sudo dd if=/Volumes/Moon/Chameleon-2.0-RC5-r1211-bin/i386/boot1h of=/dev/rdisk1s1 bs=512 count=2

majd ezt követően:

cp -Rp /Volumes/Moon/Chameleon-2.0-RC5-r1211-bin/i386/boot /Volumes/LION

15. Ha ezzel is elkészültél, már csak annyit kell megtenned, hogy a Chameleon skinjeit is bemásolod a csomagból a pendrájv Extra folderébe:

sudo mkdir /Volumes/LION/Extra/Themes

Az így létrehozott Themes mappába bemásoljuk a különféle Chameleon skineket:

sudo cp -Rp /Volumes/Moon/Chameleon-2.0-RC5-r1211-bin/Optional\ Extras/Themes/* /Volumes/LION/Extra/Themes

Gyorsan még a tulajdonost és jogosultságokat is belőjjük:

sudo chown -R root:wheel /Volumes/LION/Extra/Themes
sudo chmod -R 755 /Volumes/LION/Extra/Themes

Ha ez is megvolt, akkor már bizsereghet a tenyeretek, hogy hamar installáljatok egy Liont. Tulajdonképpen menni is fog. Amit nem árt tudni. A gép indulásakor nem árt megadni, hogy erről az usb pendrájvról bootoljon a rendszer. A telepítés ugyanúgy megy, mint minden korábbi retail installer esetében. Clean Install esetén az Installer elindítása előtt a Tools-ban a Disk Utility segítségével a merevlemezt partícionálni kell. Majd úgy folytatni a telepítést és így megadni a már partícionált merevlemezt célmeghajtónak. Akinek a telepítő installáláskor elakad az alábbi üzenettel: “Mac OS X can’t be installed on this computer”, az töltse le ezt az OSInstall.zip és cserélje le a System/Installation/Packages-ben a megfelelő fájlokat. Nekem és másnak sem volt rá szüksége, de lehet neked szükséged lesz rá. Ha abszolút nem indul el a telepítő, akkor vagy valamit elrontottál, vagy nem jók a vasadhoz a kextek és egyéb fájlok az Extrában (ebben az esetben általában a bootolás elkezdődik, de valahol lehal a dolog, az okot a -v opció bootkor Chameleonban megadva tuti kidobja).

Az első installerem kernelpánikolt, mert elsőre az InstallESD.dmg-t írtam ki a pendrájvra. De te már ezt a hibát biztos nem fogod elkövetni, mert leírtam, mit hogyan csinálj.

Az installálásról még pár mondat. Elsőként a pendrájvról bebootolsz, elindul az installer, feltelepíted a rendszert. Ezt követően, kiírja a telepítő, hogy sikerült, bazi nagy zöld pipa és kér egy restartot. A restartkor szintén a pendrájvról kell bootolnod, de már látni fogod mondjuk egy szóközbillentyűt lenyomva a merevlemezed is, amire a rendszert installáltad. Szépen ránavigálsz a jobbra vagy épp a balra nyíllal és nyomsz egy Entert. Be fog töltődni a rendszer. Jön a szokásos ország kiválasztás, meg nyelv, meg admin, meg minden ilyen szöszölés megadása. A rendszer feláll. Nem kell megijedni, hogy nem jó még a felbontás! Most szépen megnyitod a Findert, megkeresed a pendrive Extra folderében azt a Chameleon_2.0_RC5_r1083.pkg-t és duplaklikk. Szépen feltelepíted a merevlemezre. Felad egy pár dolgot az installálásnál én az utolsó két dolgot nem szoktam bepipálni. A többi cumót felrakatom vele. Amikor ez készen van. Még ennél az alapfelbontásnál ellenőrzöm, hogy pl megy e a hálózat stb. (Nekem speciel a hálókártya driverem a Lion IONetworkingFamily.kext-jében nem volt már benne, a AppleRTL8169Ethernet.kext az IONetworkFamily.kext/Contents/PlugIns/ mappájában. Ezt gyorsan pótoltam.) A pendrájv /Extra mappájából a merevlemez /Extra mappájába minden fájlt átmásolokk (dsdt.aml, smbios.plist, com.apple.Boot.plist és az Extensions mappa tartalmát) Ellenőrzöm, hogy a Themes könyvtárban is rendben van e a Chameleonnak. Terminálban a jogok rendberakása ahogy a pendrive-nél is le írtam. Miután meggyőződtél arról, hogy a Chameleon fel lett telepítve a merevlemezre, reboot és már a merevlemezről bootolsz be ismét. Amikor a rendszer feláll, a System Preferencesben már állíthatod is a videó felbontást és minden mást. Lesz ott egy Chameleon ikon is, ott természetesen a Chameleon dolgait tudod állítani. Ha szükséges, akkor patchelheted a DSDT fájlodat no és ellenőrizheted, működik e a hálózat, a hang stb stb. Röviden ennyi a móka.

Amennyiben van egy korábbi Snow Leopardos működő rendszered, akkor át is ránthatod majd a Migration Assistant segítségével a usert a beállításaival és az alkalmazásaival együtt (én ezt mindig a végén szoktam, amikor már a rendszer rendesen működik, Persze csinálhatod akkor is, amikor a Lion installálásának befejező részekor feladja a lehetőséget). Szóval kitöltöm a szükséges adatokat, és egy akármilyen, de nem a leendő migrálni szándékozott user nevével létrehozok egy adminisztrátort.

A com.apple.Boot.plist tartalmába javasolják az alábbi kiegészítést beletenni a fórumok:


Az enyém így néz ki:

Hát röviden ennyit. Leírni sokkal tovább tartott, mint megcsinálni. Remélem segítséget nyújt ez a firkálmány számotokra is, hogyan kell Lion Pendrájv Installert készíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése