Menü

2006-12-29

Trust tabletek MAC-en

Mielőtt Macre váltottam két tabletem volt. Egyik sem komoly tablet, de számomra tökéletesen megfeleltek. A kicsi egy Genius EasyPainter - régi darab, 5"x4"-os munkafelülettel - és egy nagyobb szintén Genius 1212 HRIII-as - 12"x12"-os munkafelülettel. Egyik sem volt nyomásérzékeny és PC-n, Linux alatt egy kis hackolással munkára lehetett bírni őket.
Amikor megvettem a Mac gépemet, a tabletjeimnek búcsút inthettem, mivel a csatlakozásuk nem volt megfelelő a Macintosh számára, valamint nem is szerepeltek a támogatott eszközök között. 

Körbenéztem és úgy tapasztaltam, hogy amennyiben Mac alatt szeretnék tabletet használni, úgy csak a Wacom jöhet szóba. Volt ezzel egy kis probléma. Az ár. A Wacom tabletek közül egy A5-ös méretű tablet cca 30.000,- Ft, ami hobbi szintű felhasználáshoz elég drága. 

Fórumokat olvasva említettek még pár tabletet, de az alap felállás mindig az volt, hogy nem jók, nem működnek megfelelően csak a Wacom tabletek. Bizonyos topicokban felmerültek a Trust által gyártott tabletek, amelyekről a felhasználók azt nyilatkozták, hogy a kurzor mozog, némelyikkel még rajzolni is lehet, de nem tökéletes. Nos megnéztem a Trust által gyártott tableteket. 

Szereztem egy Trust TB-2100-as típust. A tablet jellemzői, hogy USB-n csatlakozik a géphez, A6+ a rajzfelület mérete, ami 152mm x 114mm.

Természetesen rápróbáltam a gépre, de nem igazán működött. Ezen azt értem, hogy szépen mozgott a kurzor, de nem lehetett rajzolásra használni. Persze ez nem jelentette nálam azt, hogy egyből kuka, vagy hogy készpénznek vegyem a fórumokon rendszeresen megjelenő "vegyél Wacomot, mert csak az megy a Macen" véleményeket. Linuxon ennél sokkal vesztesebb helyzetet is győztesre fordítottam. Konzolban lekérdeztem az információkat a tabletről. Ez alapján kezdtem el keresgélni a neten. Kiderült, hogy a Trust az Aiptektől vásárolta meg a tabletek gyártásának jogát. Az Aiptek pedig gyártott egy HyperPen 6000U tabletet, melynek ugyanezek a paraméterei, mind az én tabletemnek.
A kettő csak dizájnban tér el egymástól. Ami lényeges, hogy az Aiptek tabletekhez van OS X-re driver. Nosza letöltöttem, egy gyors installálás. Az installálás végén kérte a telepítő, hogy indítsam újra a gépet. Hmmm, tiszta Dózer feeling :) No sebaj, lássuk a medvét! A gép újraindulását követően a tablet működött. Sőt! 

Megjelent a Dockban egy új ikon, amivel a tablet, a pen és a melléjük járó egér - ez utóbbit én nem használom - beállításait lehet megejteni.


Lássuk mit is takar ez:

Alap beállítások

A tollon lévő gombok beállítása és a nyomásérzékenység behangolása 

Az egér hangolása (felesleges, nem ezért vettük a tabletet :) 

A tábla tetején található funkció billentyűkhöz lehet különféle parancsokat társítani.

Nos röviden és képekkel ennyit a tablet hangolásáról. Nagyjából ezekkel a beállításokkal használom a tabletet. 
A puding próbája az evés. Nosza nézzük meg, mit is tudunk csinálni a tablettel. 

Gyorsan indítottam egy SeaShore nevű freeware progit, ami amolyan Gimp klón Macre. Első lépés egy gyors nyomásérzékenységi teszt volt:


Talán látszik, bár gyorsan csináltam, hogy szépen működik. 

Persze aztán nekiálltam és fejből rajzoltam gyorsan valamit szabadkézzel. Persze, hogy a témához is passzoljon ez egy Finder szerűség lett :)


Remekül lehet a tablettel rajzolni és annak, aki csak ki szeretné próbálni milyen egy nyomásérzékeny tablet használata, annak nem kell komoly összegeket (kb 12.000,- Ft) beruháznia egy Wacom tabletbe. A letölthető driver meghajtja a Tust TB-4200 típusjelű A4-es méretű tabletet is, ami már jelentősen olcsóbb, mint egy hasonló méretű Wacom tablet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése