Menü

2006-05-07

iMac

Lányomnak is volt már nagyon régóta saját számítógépe. Igazából már 3 évesen rajzolgatott a számítógépen a TuxPaintban. Manapság a netet használja. Mint sok más gyerek tevét nevelget és flash játékokat nyaggat.

Egy ideje rágta már a fülem, hogy lassú a gépe. Tény, hogy egy kis VIA EPIA C3 (800MHz) nem volt egy erőgép. Így aztán teljesen jogos felvetésnek éreztem a gyerek részéről a gépcsereigényt. A kis gépet piacra dobtam, majd körbenéztem gépügyben.

Egy kompakt kis gépet kerestem, ráadásul szemelőtt tartva azt a tényt, hogy mire is lenne használva. Operációs rendszer tekintetében pedig a Windows egyértelműen kizárva.
Régóta szemeztem az Apple gépeivel, de nem akartam a gyereknek drága gépet venni.

Közben a neten barangolva találtam magyar Mac oldalakat, ahol hirdettek is használt gépeket. Nos több Mackes emberrel konzultálva sem voltam biztos a dolgomban, jó lesz e a gyereknek egy G3-as iMac. Végül is két almás ismerős véleményére hallgatva belevágtam a vásárlásba.

A kiszemelt gép egy G3 iMac Summer 2001-es 500MHz-s PPC-s indigókék kis masina volt. Egy régi, 5 éves konstrukció, de nagyon jó kis műszer. Komolyan, még magam is beleszerettem. Memóriáját rendesen felbővítettem és 10.4.6-os Mac OS X (Tiger) fut rajta meglepően jó sebességgel.


Amikor hazahoztam, a gyerek egyből a barátjává fogadta. Azóta szinte le sem tudom vakarni a gépről. Esténként rá kell szólni, hogy most már elég. 

A Tigernek nagyon megnyerő, kezes és felhasználó barát felülete van. Tömören: gyönyörű. Kezelése gyerekjáték a szó valós értelmében. A gyereknek elég volt megmutatni, milyen programot mivel indít (mi az ikonja) és attól kezdve szinte nem is jött kérdezgetni, hogy mit hogyan csináljon.


A gép élből felismerte az itthoni hálózatot és egyből működött is minden hálózati dolog. Csupán a hálózati nyomtató beállításával szöszöltem egy kicsit, mert a Rendszerbeállításokban talán túl általános beállítási sémákat ad fel a felhasználó számára. Mivel a Tiger UNIX alapokon nyugszik, így a CUPS-t webes felületen keresztül állítottam be és így egyből megoldódott a nyomtatási kérdés is.

Összefoglalva olcsón sikerült vennem egy jó kis gépet a gyereknek, ami sebességében is tökéletes, a használt oprendszer szemszögéből néze is jó választás, a megjelenése pedig kimondottan jópofa.

Azt már csak félve merem megjegyezni, hogy engem is elkapott a gépszíj, vagyis megcsapott a Mac feeling. Úgyhogy most gyűjtöm a pénzt egy saját Mac-re.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése