Menü

2022-06-16

Repülés és programozás


Régóta foglalkoztatott, hogy szerezni kellene egy drónt. Egyrészt klasz képeket, videókat lehet készíteni madártávlatból, másrészt korábban foglalkoztam rc modellekkel. Ráadásul vannak olyan drónok, amelyeket lehet programozni pl Python programnyelven keresztül, amit meg lehet tanulni. Így kellemest a hasznossal összekötve lehetne élni egy kis hobbinak és mellette tanul is az ember. Persze sokat változott a világ, jelenleg már a drón használat - szerintem túlságosan is - le van szabályozva. Erről szerintem, majd külön írok.

OK. Drón. De milyen?
Az olcsó az itt tényleg szar. A jó meg rohadt drága.
Az sem mindegy milyen, az érvényben lévő szabályozások miatt.

Kezdésnek egy viszonylag olcsó drón kell, mert mi van, ha még sem jön be a dolog? Persze ez nem igaz :) Melyik drónt lehet programozni?

2020-ban, valamikor nyáron, két kikukázott DJI Mavic Mini klón drónból, kíváncsiságból összeraktam egy működőképes változatot. Hát az anyaghasználat is elég ergya volt, súlya szinte semmi - ahhoz képest, hogy az eredeti az cca 249 gr - GPS-t nem tudott, volt rajta egy kamera, ami... hát 720P-t ígért, de igazából valami játékmackóból kioperált gombszemmel volt egyenértékű. Az irányítására valami kínai és törtangol vezérlőprogram szolgált Androidos telón, meg volt hozzá egy RC távirányítónak kinéző irányító, amiben csak egy kb 3 cm-es vékony drót szolgált antennaként. Olyan komoly adás-vételi ereje volt, hogy kb 10 méter volt az össz hatótáv, ha megszakadt a kapcsolat, akkor vége. Az irányítás közben rendesen lagolt a kapcsolat, így az irányítás is darabos volt, de persze repült a drón, meg tök jól nézett ki (majdnem mint egy DJI). Persze ezt utólag írom, tapasztalatból :D
A lakásban a kutyák és macskák örömére még egész jól működött. Szabadtéren a kertben viszont már egy enyhe fuvallat hatására is szinte irányíthatatlanná vált. Az üzemideje komoly 10 perc volt, amiből majdnem kettőt elvett az adatkapcsolat felépítése. Szóval pont azt hozta, amit nem kellene, mert az ilyen dróntól nem jön meg a kedved drónozni. :D
Itt a tettes.
Itt a tettes.

Pár felszálláson túl - persze semmi komoly, csupán kb 1,5 méter magasra - nem igazán teljesített. Egyszer próbáltam meg magasabbra emelkedni vele, na akkor megszakadt a kapcsolat a drónnal és elrepült. :D Biztos fészket rakott valami fán.

Egy ideig nem foglalkoztam a drón témával. Egyrészt más dolgokkal voltam elfoglalva, másrészt meg tudtam, hogy csak normális drónt érdemes venni. A neten nézegettem a YouTube csatornákat, a drón videókat, bemutatókat. Közben utána néztem a drónok használatának szabályaival kapcsolatos tudnivalóknak. Nos, érdemes tudni, hogy van egy EU-s direktíva, ami alapján aztán a nemzeti szabályozások. A nemzeti szabályozás nem lehet megengedőbb az EU-snál, viszont lehet szigorúbb. Na nálunk ez van. Majd ezekről lehet lesz egy külön szösszenet.

A szabályozások ismeretében, ha hobbiból szeretne az ember drónozni, akkor semmiképpen nem érdemes 250 gr-nál nehezebb drónt vásárolni. Ez viszont le is szűkíti a kínálatot, bár úgy gondolom ebben a kategóriában is lehet már nagyon jó tulajdonságokkal bíró eszközöket vásárolni és az áruk még megfizethető.

Idehaza a leginkább elterjedt drón márka a DJI, ami elég széles palettával van jelen a piacon, van szervízháttere és alkatrészeket is lehet hozzá vásárolni. Vásárláskor érdemes ezeket a dolgokat szem előtt tartani. Nézegettem kintről beszerezhető, hasonló tudású drónokat is, de egyrészt a beszerzés macerafaktora - para, hogy megkapod e a csomagot, vámeljárás, stb stb - valamint a pótalkatrészek beszerzésének nehézsége miatt jobb az itthon beszerezhető drónok közül választani. Hozzáteszem, egyre több jó minőségű típust forgalmaznak idehaza, tehát csak a pénztárca szab határt, milyen drónt trudsz beszerezni.

Kezdésnek egy kicsi 80 gr-os drónt választottam, a Tello nevűt, ami a DJI égisze alatt fut, de mégsem DJI. Ez egy nagyon jó kis tanuló drón. Olcsó, pici, alap dolgokat tud, nincs GPS, csak Wifi-n keresztül irányítható, fix 720-as kamerája van, nincs képstabilizátor, viszont programozható. Sőt lehet olyan változatot vásárolni belőle, amely kimondottan programozásra van kihegyezve. Van hozzá applikáció, amelyben a programozást kis "funkció lapok" egymás után rakosgatásával és az egyes lapok paramétereinek megadásával lehet programozni. Ez tulajdonképpen a programozás megtanulásának előalapozására jó, valamint a gyerekeknek, hogy megértsék, hogyan is működik a programozás. Az összeállított programsorokat telefonról, vagy laptopról át lehet küldeni a kis drónra és az végrehajtja. Aki viszont komolyabban el akar mélyülni a dologban, az Python programnyelvben is programozhatja ezt a kicsi drónt. A lehetőségek kimeríthetetlenek, csak a programozó kreativításán múlik mit hozhat ki ebből a kis drónból. Lehet vizuális útvonalkövetést, arcfelismeréssel- tárgy- vagy szín felismeréssel személy-, vagy eszköz lekövetést csinálni stb stb.

Mivel kicsi és könnyű drón, ezért szabadtéren viszonylag kis szélben is sodródik, valamint, mivel a telefonon lévő vezérlő applikáció wifin keresztül irányítja, így elég kicsi a hatótávolsága. Gyárilag a repülési magasság korlátozása 20 méter és a hatótáv az olyan max 100 méter (ehhez nagyon ideális feltételeknek kell fennállniuk!). Olyan helyen, ahol sok a WiFi eszköz, ott sokkal kisebb az a távolság, ahol biztonságosan irányítható. Persze vannak bizonyos megoldások, mint powerbankra csatlakoztatott WiFi reapeater erősítő használata, de ezzel is max 30-100 méter pluszt nyerhetünk. Ilyen kicsi drónnál nincs is szükséág nagyobb távolságra. Az alapok, mármint az irányítás elsajátítására tökéletes. Szelfizésre és egyszerűbb kis videók készítésére megfelel, ha elég a 720p és a képstabilizáció nélküli felvétel. Az üzemideje egy akkumulátorral max 10 perc, a videót a telefonon rögzíti, nincs saját SD kártya fogadó helye. Kapható belőle az alap szett 1 akksival, kapható egy "Fly More Combo" szett 3 akkumulátorral és a hozzá való töltő bölcsővel - így nem a drónban kell tölteni az akkumulátorokat.

Tello Fly More Combo

Amit érdemes hozzá beszerezni az egy bluetoth-os távirányító.Már csak azért is, mert akkor a nagyokhoz hasonlóan precízebben lehet irányítani a kis drónt. A netes tesztek alapján a legjobb választás a Gamesir T1.


Folytatás következik

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése