Menü

2013-02-02

Wacom és a Linux



Ez a post nem jött volna létre, ha egy nagyon kedves török barátom Onuralp nem segít ki párszor az NVidia Optimus videókártya beállításában és közben nem említi meg, hogy ugyanolyan Wacom tabletje van, mint nekem, de igazából nem jutott dűlőre a beállításával. Nos hozzáteszem, korábban én sem másztam bele nyakig a témába. Mivel kedvenc szabadkézi rajzoló alkalmazásomban a MyPaintben élből rendben működött a nyomásérzékenység, a Gimpben meg inkább csak manuális kijelölésekhez használtam a tabletet, így pár dolog akaratlanul is elkerülte a figyelmemet.

Persze láttam a rendszerbeállításokban a hardver elemeknél a Wacom Tablet menüpontot és a toll érzékenységét ott be is állítottam, de a többi lehetőséggel oktondi módon nem is foglalkoztam. Onuralp barátom felvetése viszont arra ösztönzött, járjam kicsit körbe ezt a témát. Nézzük, mire is jutottam.

Wacom Intuos 3 A4
A tabletet egy szabad USB csatlakozón a gépre csatlakoztatva azt szépen felismeri a rendszer. Kezdjük is az alapoknál, irány a Renszerbeállítások –> Hardver –> Wacom Tablet menüpont, ahogy itt az alábbi képen is látszik. (Megjegyzés: Fedora 17, Fedora 18 gyári telepítés Gnome 3 felülettel és a példáimban mind a Gnome Control Centerben található beállításokat veszem sorba)

Gnome Control Center

Miután kiválasztjuk a Wacom Tablet menüpontot, az alábbi felület fogad bennünket:

Wacom Tablet menüpont

Gyorsan tekintsük át felülről lefelé haladva a beállítási lehetőségeket. Bal felső részen látható a rendszer által felismert tablet típusa (Wacom Intuos3 9×12). Az első választási lehetőség a tablet Tracking Mode (Talán lekövetési mód) választható ki, itt két lehetőség van az abszolút és a relatív mód. Az abszolút mód az mindig azt jelenti, hogy a tablet felülete a teljes képernyőfelületnek fog megfelelni, míg a relatív mód az csak egy adott képernyőfelületnek. Természetesen az abszolút mód a jobb választás. Azok, akik több monitort használnak egyszerre, azok azért jegyezzék meg azt, hogy amennyiben más beállítást nem eszközölnek, úgy náluk az össz képernyőfelületnek fog megfelelni a tablet felülete (erről majd a későbbiekben).

A Wacom tabletek többségén több, úgynevezett ExpressKey – mi nevezzük ezeket funkció gomboknak – található, amelyekhez különböző funkciókat rendelhetünk. Ezt a célt szolgálja a Map Buttons… elnevezésű menüpont, amely első alkalommal történő megnyitásakor körülbelül az alábbi látvánnyal fogad bennünket:

Map Buttons menüpont

Konkrétan az általam használt Wacom tableten bal oldalon 4 funkció gomb és egy érintő sáv, valamint a tablet jobb oldalán ugyaníg – a baloldali tükörképének megfelelően – egy érintő sáv és 4 funkció gomb található. A dolog érdekessége, hogy ezek a gombok nincsenek beszámozva. A gyári dokumentáció szerinti számozás viszont eltér attól, amit én a gombokhoz történt funkció hozzárendelés során tapasztaltam. A félreértések elkerülése végett iderakom a gyári és az általam tapasztalt gombsorrendet is. Lehet csak nálam tér el a gyári dokumentációtól, viszont ezt nem tudom ellenőrizni.

Wacom gyári

Az általam tapasztalt kiosztás
(Megjegyzés: a képen pirossal jelöltem a két érintősávot)

A fenti kép nyújt egy mankót ahhoz, hogy amennyiben az egyes gombokhoz funkciót kívánsz rendelni, akkor legalább azt tudd, melyik az adott gomb. Ez azért is fontos, mert ki ki a saját igényeinek és a gyakrabban használt szoftverének megfelelő funkciókat lőheti be a Map Buttons menüpont alatt. Mivel talán legtöbben a Gimpet használják, ezért az ahhoz ideális beállításokat osztom meg. Az egyes gomboknál a None feliratra klikkelve lehet kiválasztani, milyen jellegű funkciót kívánunk beállítani.

A lehetőségek

A Send Keystroke -t kell választani, majd miután ezt kiválasztottuk és az adott gomb mellett megjelent, akkor a gomb nevére klikkelve megadhatjuk az általunk a gombhoz rendelni szándékozott billentyű kombinációt. A megfelelő billentyűzet kombinációkról az adott alkalmazás dokumentációjában tájékozódjatok. Nálam az alábbi beállítások kerültek megadásra:

Left Button #1: P
Left Button #2: Shift+Ctrl+A
Left Button #3: R
Left Button #4: A
Left Touchstrip Mode #1 (Up): -
Left Touchstrip Mode #2 (Down): +
Right Button #1: Shift+Ctrl+Left
Right Button #2: Shift+Ctrl+Right
Right Button #3: Shift+Ctrl+E
Right Button #4: F11
Right Touchstrip #1 (Up): Alt+Up
Right Touchstrip #2 (Down): Alt+Down

A gombok beállítása

Természetesen, hogy mi mit jelent, azt a Gimp doksiban nézzétek meg, most itt nem részletezem. Amihez magyarázatot fűzök, az a két Touchstrip, vagyis a két érintő sáv. Mindegyiknek két értéke van, értelem szerűen az egyik a felfele történő ujj mozgatás, a másik meg értelem szerűen a lefele. A baloldalinál a + és – beállításával a zoomolást állítottam rá az érintő sávra. Persze ezt sem kötelező így beállítani, kinek mi az ingerenciája…

Folytassuk és megjegyzem, még mindig nem húztunk egyetlen egy csíkot, vonalat sem sehol :) Na ezért is folytatjuk a beállításokat. A következő beállítási lehetőség a Map to Monitor…

Map to Monitor

Itt leszabályozhatjuk több monitor használata esetén, hogy a tablet melyik monitoron működjön. Amint bepipáljuk a lehetőséget, miszerint csak egy monitoron menjen a tablet, abban a pillanatban lehetőség nyílik a legördülő menüből kiválasztani, melyik monitoron szeretnénk használni a tabletet.

Monitor kiválasztása

Esetemben a T420-as laptopomra csatlakoztatott monitor került kiválasztásra, mert azon szoktam dolgozni a tablettel. Erről a beállításról igazából sokkal többet nem is lehet elmondani. Ugorjunk a következő és érdekesebb részhez, a toll beállításaihoz.

Wacom Tablet menüpont

Ha figyelmesen megnézitek, akkor itt nem egy, hanem több toll is található. Természetesen azok, amelyek léteznek a Wacom tabletekhez. Mindegyiknek másképp lehet paraméterezni a tulajdonságait, ami természetes, hiszen teljesen más jellegű tollakról van szó. Nem térek ki a különböző tollakra, azokat meg tudjátok nézni a < és > nyilakra klikkelve és lapozva. Maradjunk a Grip Pen beállításainál, mivel nekem csak ez van a tablethez. A beállító panelen látszik a toll ábrája és Az egyes részekhez rendelt beállítási lehetőség. A két középsőt nagyon nem kell magyarázni, a tollon található gombok funkcióját lehet állítani. Nézzük most a toll hegyét, amivel rajzolunk.

A Wacom tabletek nyomásérzékenyek, ami azt jelenti, hogy – típusonként akár eltérő lépésközönként pl 256 fokozatban – képes megkülönböztetni azt, hogy milyen erővel nyomjuk a tablet érzékelő felületére a toll hegyét. Ennek az a jelentősége, hogy a digitális rajzolásban, képretusálásban ugyanazt érhetjük el ezáltal, mint amikor normál kézi rajzolás során a papírra különböző erővel nyomjuk a ceruza hegyét. Az érzékenységet alapvetően itt a csúszkának a balra-jobbra mozgatásával szabályozhatjuk be. Alapesetben a csúszka középen áll. Nézzük illusztrálva mi történik a csúszka állításával.

Minta 1

Minta 2


Ezen a két egyszerű ábrán – és most tényleg nézzétek el, hogy nem cizelláltabb, hanem ilyen tök egyszerű ábrákkal illusztrálok – az 1. számmal jelölt esetekben a tollhegy érzékenységét szabályozó csúszka a gyári középállásban volt. Mindenféle erővel történő vonalhúzás esetén ugyanolyan vonalakat húzott a toll a MyPaint alkalmazásban a kiválasztott rajzeszközzel. A 2. számmal jelölt esetben a csúszka a Firm irányba került elhúzásra és ezáltal minél közelebb került a Firm -hez annál inkább különböztette meg a MyPaintben a tollal a tabletre gyakorolt nyomásokat. Az alábbi képen az általam optimálisnak tapasztalt beállítás látható. Efelett az erőteljes vonalhoz már véleményem szerint a természetesnél nagyobb erővel kellett a tollat a tabletre nyomnom. Persze ez szubjektív, ezt mindenkinek a saját érzése szerint kell beállítania.

IMHO optimális

Hurrá! Eddig jók vagyunk! DE! Gimpben mégsem működik a nyomásérzékenység! Most akkor mégsem működik, vagy mi az ábra?

Gimp: Mégsem működik?

Jogos a felvetés. Azonban a Gimp egy elég összetett alkalmazás, amely sok sok beviteli eszközről képes információkat fogadni. Ahhoz, hogy tabletünk jeleit teljes mértékben értelmezze, engedélyeznünk kell a Gimpben ezt. Ellenkező esetben csak mutató eszköznek, egérnek használhatjuk drága és szeretett tabletünket. A beállítást az Edit –> Input Devices menüpont alatt tudjuk eszközölni.

A beviteli eszközök beállítása

Jól látható, hogy itt is megjelenik 4 alakban is a tabletünk. Mind a négy változatot engedélyezni kell és én a választási lehetőségek közül a Screen-t választottam mind a négy esetben.

Screenre állítva

Ezt követően el kell menteni és máris használhatóvá válik a Gimpben a nyomásérzékenység, valamint a tablet gombjai is (amennyiben azok a Gimp-nek megfelelően kerültek beállításra. Most nézzétek el nekem, hogy a lehető legprimitívebb példával illusztrálom a dolgot, de írás közben gyártom az ábrákat is. Azt tudnotok kell, hogy a Gimp esetében az egyes rajzeszközöknél külön-külön be lehet állítani a tablet és a toll karakterisztikáját és egyéb ilyen finomságok is vannak. Szóval, aki komolyabban használja a Gimpet és tablettel, annak érdemes tanulmányoznia a dokumentációt, mert nagyon sokrétűen testre szabható ez is.

Működik

A toll felső részén lévő terület radírként használható, vagy törlésre. A beállításai és az érzékenységének beszabályozása megegyezik a toll hegyének beállítási metódusával.

Hát nagyon sarkosan és nagyon röviden ennyit a beállításokról. Amennyiben valakinek kérdése támadna, az bátran tegye fel, ha tudok rá válaszolni, akkor fogok is. Jó rajzolást mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése